rescue-it.se

Här är några exempel på dagliga fall av problem som kommer in till labbet.

 

Western Digital diskar med bränt/trasigt styrkort.
På dagens högkapaciteta hårddiskar så har dom en hög densitet och precis mekanik, den är då också beroende av en lika precist skriven programvara (firmware).
Delar av den informationen finns i kretsar på styrkortet (s.k. adaptiv-data), och den informationen måste läsas ut ur det trasiga styrkortet och programmeras om i det nya för att disken skall fungera. Så därför går det inte bara att byta styrkort. Detta gäller alla hårddisk märken idag.

 

Maxtor diskar som spinner upp bra och kalibrerar men som identifierar sig i Bios med 0mb och sitt fabriks-alias (Calypso, N40P, Sabré osv.) Och så fort disken försöker läsa eller startas ifrån så fås bara felmeddelanden.
Den disken har problem med Translator/Moduler i firmwaren, vi har verktygen och kunskapen att åtgärda den typen av fel.
Toshiba 2.5" hårddiskar i GAS och GAX modellerna har ofta problem med motor/lager, antingen helt skurna lager eller ett högt skramlande/rasslande ljud.
I dessa fall behövs oftast skivorna inuti disken flyttas över till ett chassi med hela lager (s.k. donatordisk), detta görs i vårat class-100 renrumsmiljö.

 

Seagate har haft stora problem med lager som skär och stannar dessutom med olika firmware problem, t.e.x disken visar 0mb eller klickar.

 
Diskar som klickar, knackar, klonkar, som spinner upp och sen ner är oftast ett tecken på trasiga eller kraschade läshuvuden.
Dessa diskar måste öppnas i våran renrumsmiljö class100 och få läshuvudena utbytta. Detta är en komplex procedur som kräver specialinstrument och mycket erfarenhet.
Öppna aldrig en hårddisk själv, mediet kan bli skadat så svårt att en räddning blir omöjlig!

 

Detta är bara några typer av hårddisk problem som kommer in till vårat labb, kontakta gärna oss om ni har frågor